Independent Label Fair Budapest 2021

Ötven hazai független lemezkiadó kínálatából válogathatunk az ötödik Independent Label Fair Budapest vásárán

Szeptember 11-én ötödik alkalommal szervezik meg az Independent Label Fair Budapest (ILF) vásárát a Pontoon állóhajóján, ahol közel ötven hazai és határon túli magyar független kiadó kínálatából szerezhetik be lemez- vagy kazettagyűjteményük legújabb darabjait az érdeklődők. A vásár mellett a zeneipari témákkal foglalkozó szakmai programokkal, koncertekkel, live act-ekkel, a gyerekeknek pedig lemezborító workshoppal is készülnek.

Az Independent Label Fair Budapest (ILF) a hazai független lemezkiadók népszerűsítésére létrehozott platform, és egyben Magyarország első, kifejezetten fizikai formátumokra (vinyl, CD, kazetta) specializálódott, a mainstream zenei világon túlmutató, friss és időtálló értékeket felmutató kiadókra fókuszáló vására. Az első négy évben 600-1000 látogató fordult meg és több száz kiadvány talált gazdára. A kiadványokat itt első kézből, mindig közvetlenül az adott kiadót támogatva tudják a vásárlók beszerezni – nem utolsó sorban limitált, egyedi, a boltokban nem kapható, gyűjtői darabokkal is találkozhatnak. Jelen van a magyar punk, a jazz és a techno egyaránt, ahogy a hip-hop vagy az afrobeat is, mindenki megtalálhatja a saját maga által érdekesnek talált műfajokat vagy épp kiléphet a megszokott komfortzónájából. A vásár célja, hogy a független kiadóknak olyan fórumot biztosítson, ahol ez a közeg jobban megismerheti egymást, zenei profiltól függetlenül tapasztalatokat cserélhet, szakmailag fejlődhet és nyilvánosságot kaphat. Ez most különösen fontos, hiszen a koronavírus okozta gazdasági nehézségeket a kisebb lemezkiadók nagyon megérezték, fennmaradásuk és további működésük bizonytalanná vált. Minden vásárlás hozzájárul ahhoz, hogy az egyre szélesebb hazai lemezkiadás spektruma továbbra is egyre sokszínűbb lehessen.

Ötven kiadó több száz kiadványának megismerése még a tapasztaltabb gyűjtőknek is embert próbáló feladat, ezért a szervezők egy egészen különleges, a maga nemében egyedülálló megoldással rukkoltak elő. Az érdeklődők egy lapozgatható, interaktív, online kiadvány segítségével előre átnézhetik a vásáron résztvevő kiadók kínálatát, így a helyszínen talán könnyebb lesz válogatni. A kiadvány nem utolsó sorban kordokumentum is, ami, ha nem is teljes, de átfogó képet ad a független lemezkiadásról Magyarországon 2021-ben.

A lemezek mögött megbúvó iparág iránt érdeklődőket – és persze a szakma jelen lévő képviselőit – kora délutántól szakmai programok várják. Elsőként Jeges Zsolt, a HAIL – Magyar Független Lemezkiadók Egyesületének elnöke tart előadást arról, meddig lehet menni kiadóval vagy anélkül, hol tart a DIY és self publishing, és tehet-e még bármit egy független kiadó az előadókért. Ezt követi Tóth Barbara, a Hangfoglaló Program kommunikációs vezetője, a pályázatírás mikéntjeiről, titkos fogásairól beszél és arról, hogy mi várható a közeljövőben. Megismerhetjük az ősszel Zalaegerszegen induló HANATON Hanglemezgyártó Manufaktúra présüzemének történetét, és érkezik az ember, aki naponta akár 10.000 kazettát tud gyártani. De lesz még független kiadók képviselőivel eszmecsere és tapasztalatbörze a digitális és fizikai terjesztésről, és kerekasztal-beszélgetés a kiadók költségeinek és bevételeinek számontartásáról, optimalizálásáról is.

Szakmai programunk: 

13:00-13:20 – keynote: Kazettagyártás 
13:30-14:45 – beszélgetés: Ami befolyik, az rögtön kifolyik? 
15:00-15:20 – keynote: Független kiadók – Jeges Zsolt
15:20- 16:35 – beszélgetés: Oké, hogy vinyl, de mi hajtja? 
16:50-17:10 – keynote: Pályázz! – Hangfoglaló
17:10-17:25 – keynote: Lemezgyár Magyarországon – Hanaton manufaktúra

Mindeközben a jövő lemezvásárlói és -kiadói a DIY lemezborító workshopon montázstechnikával, stencilekkel, ollóval, ragasztóval, szívvel-lélekkel készíthetnek lemezborítót otthonról hozott kedvenceiknek vagy új szerzeményeinek. A gyerekeket az alkotásban lemezgyűjtés terén sem szeplőtelen tervezőgrafikus páros segíti.

A vásár alapzaját az Asan Budapest Crew, DJ Maks, Johnny Drama, Underground Ticket biztosítja, de fellép Mandaan és Krizso Live valamint koncertet ad a Speiz Boiz is. A kiadók összepakolása után érdemes lesz maradni, a Chillum Trio live act-je után Yorgos, DJ Gandharva, Gnork, Route 8, Titusz és Von Yodi pakolja a lemezeket az afteren.

Az Independent Label Fair főtámogatója a MasterCard, a szakmai támogató partnere a HAIL (Magyar Független Lemezkiadók Egyesülete). A Publy névre hallgató online digitális magazin platformot a Marquad Media biztosította.

 

A facebook eseményt itt találjátok, alább pedig egy szuper lapozható katalógust, amiben az összes ILF-es független kiadványát és még egy csomó extrát találtok. Lessétek meg!