Se benzin, se tészta, se vinyl – a lemezkiadókat is megszorongatja a válság

Az IFPI jelentései szerint mintegy 700%-kal nőtt a vinyl-lemezeladások száma. Ekkora igényt önmagában sem könnyű kielégíteni – de mi a helyzet, ha egy kis kiadót vezetsz Nagy-Britanniában a válság közepén?

 

Chris Howell, a Kniteforce Revolution alapítója azt nyilatkozta, a kiadónál való havi nyolc-kilenc megjelenésből havi nulla lett – és a lemezgyárak sem jósolnak sok esélyt arra, hogy ez idén növekedni fog. 60 megjelenést pedig le is kellett állítani. Különböző nehezítő tényezők összjátékának köszönhető ez – a nagy kereslet, valamint a koronavírus-járvány és a Brexit miatti válság mellett (nincs például elég kamionsofőr, és a vámkezelési díjak is jelentősen megemelkedtek) egy fontos alapanyag, a PVC is hiánycikk. 2020-ban egy lakklemez-gyár gyulladt ki Kaliforniában, februárban egy vihar akasztotta meg a texasi petrolkémai üzemek működését – így egyetlen gyár maradt Japánban, ahol az ún. master disceket (az a nagy alaplemez, amiből a tényleges hanglemezeket kivágják) le tudják gyártani.

 

A hanglemezgyárakból is kevés van, és nagy tételben folyik a gyártás – egy kis lemezkiadó kapacitását bőven meghaladó mennyiségben.

 

A hiányzó pénzt pedig nem pótolja a streamingből származó bevétel. Átlagosan 300 lejátszásra van szükség ahhoz, hogy az előadó 1 dollárt keressen. Ez a mainstream előadóknál könnyen összegyűlik, másoknak viszont szükségük van a további bevételekre, hiszen a vinyl piaca akár ugyanannyi munkáért a streaming bevételének százszorosát is hozhatja (pl. 50 font helyett 5000-et).

 

Szintén problémát jelent a megjelenések csúszása a bejelentéshez képest – egyes kiadók ezért inkább késleltetik a bejelentést, míg meg nem érkezik a kész termék. Pete Cannon kiadója, a N4 Records például szeptemberre jutott a januárban megrendelt lemezekhez.

 

A kiadók tehát alternatív megoldásokat keresnek – ilyen lehet például több, akár 50 vagy 100 próbanyomat rendelése, a 12 helyett 10 hüvelykes lemezek árusítása, esetleg a saját hanglemezgyárba való befektetés.

 

Forrás: the Guardian