Spotify: tömeges bojkott David Ek új befektetése miatt

Mióta a Spotify CEO-ja 100 millió eurót fektetett katonai mesterséges intelligenciába, több előadó buzdítja arra rajongóit, hogy töröljék az előfizetésüket, hiszen ez tökéletesen ellentmond annak a filozófiának, amit a zenéjükkel képviselnek.

 

David Ek november 9-én jelentette be a Twitteren, hogy a fenti összeggel támogatta a Helsing, egy biztonsági mesterségesintelligencia-startup működését. A Financial Times szerint a cég tervei közt szerepel, hogy eladja technológiáját a francia, német és brit hadseregnek. Darren Sangita zenei producer szerint a zenét katonai fegyverként használják, holott alapvetően erős eszköze a békének. Ezért bojkottra szólította fel követőit.

 

A Resident Advisornak nyilatkozott vele együtt az ausztrál producer, b l u e s c r e e n is, aki azt mondta, hiába próbálják etikusnak beállítani ezt a lépést, kicsit sem az, és ez is csak azt bizonyítja, hogy a Spotify CEO-ja is csak mások kihasználására gazdagodott meg.

 

A berlini DJ és kurátor, Opium Hum hasonlóképpen hagyta el a platformot, tweetjében azt írta, a 2007-es beta verzió megjelenése óta használta a platformot, de törölte magát, reménykedve egy jól fejlődő társadalomban, amelynek a mesterséges intelligencia alapú fegyverek nem részei. A brooklyni dobos-zeneszerző Sameer Gupta pedig 95% kedvezményt ajánlott fel Bandcampen a diszkográfiájára mindazoknak, akik törlik Spotify előfizetésüket.

 

A bojkottnak egyelőre nem volt nagy médiavisszhangja nemzetközi szinten, mindenesetre érdemes lehet belegondolni, fog-e nagyobb következményeket vonni maga után, különösen, ha mainstream előadók is támogatják majd.

 

Forrás: musictech.com