Széles kiadói összefogás indult a klímaválság elleni összehangolt fellépésért

Music Climate Pact néven indítottak közös kezdeményezést a major és a nagy független kiadók. A célt így fogalmazták meg: “Elismerjük, hogy a klímaválság egzisztenciális fenyegetést jelent az emberiség számára, és hogy a zeneipar felelőssége, hogy cselekedjen”.

A brit BPI és AIM által indított, az ENSZ Környezetvédelmi Programja segítségével kidolgozott programban az aláírók vállalják, hogy két program az ún. Science Based Targets vagy Race to Zero keretében csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat. A kibocsátás redukálására közösen dolgoznak ki módszereket, illetve az IMPALA és a Julie’s Bycicle összefogásában (amire mi a HAIL-lel is biztosítottunk anyagi forrást) kidolgozott Carbon Calculator-ral lehet majd mérni. Erről itt írtunk.

Az aláírók vállalják, hogy kommunikálnak a klímaválságról a rajongókkal, valamint támogatják ebben a hozzájuk szerződött zenészeket is. Az aláírók között van a három major kiadó, valamint olyan nagy és neves függetlenek, mint a Beggars Group, a Secretly Group, a Ninja Tune, a Warp, az Anjunabeats is. A kezdeményezők azt várják, hogy jövő nyárig “több száz” cég csatlakozik majd, csatlakozni pedig itt lehet.